Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Op reis naar Cambodja: dit wil je weten

Ben jij van plan om op reis naar Cambodja te gaan? Doen! Cambodja is nog een relatief ongerepte bestemming, veel reizigers komen alleen naar Cambodja voor Angkor Wat. En hoewel het grootste religieuze bouwwerk ter wereld echt op je bucketlist moet staan, heeft Cambodja nog zoveel meer moois te bieden. De lokale bevolking is zo ontzettend lief en vriendelijk. Ga het beleven nu het nog niet overspoelt wordt door toeristen!

Reisrestricties Cambodja

Sinds 3 oktober 2022 zijn alle reisrestricties rondom COVID-19 komen te vervallen. Zowel gevaccineerd als ongevaccineerd kun je zonder extra maatregelen naar Cambodja reizen.

Praktische informatie Cambodja

Visum Cambodja

Om naar Cambodja te reizen hoef je van te voren geen visum aan te vragen. Je kunt gebruik maken van een visa on arrival. Dit visum is 30 dagen geldig en kun je eenmalig met 30 dagen verlengen. Bij aankomst op de luchthaven betaal je $30 voor het visa on arrival. Visumverlengingen worden afgegeven door het immigratiekantoor direct tegenover de luchthaven van Phnom Penh. Het verlengen van je visum kost $45 en het duurt aan paar dagen voordat je verlenging wordt afgegeven. 

Je kunt ook online een e-visa aanvragen. Voor het e-visa betaal je ook $30 maar daar komt nog $6 administratiekosten bij. Er zit geen voordeel aan het hebben van een e-visa want het versnelt niet het immigratieproces op de luchthaven. Bespaar geld en moeite en maak gebruik van het visa on arrival. 

Reizigersvaccinatie

Er zijn geen verplichte vaccinaties die je moet hebben om Cambodja in te reizen. Wel worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A sterk aanbevolen. Het DTP vaccinatie beschermt je tegen difterie, tetanus en polio. Het vaccinatie voor Hepatitis A beschermt je tegen het virus wat een ontsteking aan je lever veroorzaakt. In bijna heel Cambodja komt malaria voor. Bescherm je extra goed tegen muggen door je goed in te smeren met DEET en onder een klamboe te slapen. Voor de zekerheid kun je een noodpakket malariatabletten meenemen. 

Geldzaken

De officiële munteenheid van Cambodja is de Riel, maar ook de Amerikaanse Dollar wordt overal gebruikt. Als je geld pint krijg je altijd Dollars uit de automaat en het is verstandig om de briefjes direct bij de bank in te wisselen voor briefjes $20 en $10. Met de briefjes van $100 kun je vrijwel nooit betalen omdat er vaak niet genoeg wisselgeld is. Het wisselgeld krijg je overigs vaak in Riel terug, of een combinatie van Riel en Dollars, om het simpel te houden…

In principe worden prijzen overal in zowel Riel als Dollar vermeld en je kunt zelf kiezen of je met Riel of Dollars of allebei betaald. Ook als de prijs alleen in Dollar vermeld staat kun je gewoon met Riel betalen. Het is op het begin even wennen om met twee soorten valuta te gebruiken, maar gelukkig zijn de Cambodjanen hier zelf heel handig in en zullen ze je altijd helpen!

Cambodjaanse Riel

Beste reistijd Cambodja

Zoals de meeste Aziatische landen kun je prima het hele jaar door naar Cambodja reizen. Elk seizoen heeft wel zijn voor- en nadelen. Qua regen en temperatuur kun je het beste in het droge seizoen naar Cambodja, alleen is dat ook de populairste tijd van het jaar voor toeristen dus zal het overal een stuk drukker zijn dan in de andere seizoenen.

Zelf waren wij midden in het hete seizoen in Cambodja en we kunnen je vertellen, dan is het ook écht heet. Zodra de zon op was, was het warm en de gevoelstemperatuur zat de meeste dagen tegen de 40 graden aan. Ook buiten het regenseizoen om kun je af en toe een flinke bui verwachten.

  • Droge seizoen: november tot en met februari
  • Hete seizoen: maart tot en met april
  • Regenseizoen (moesson): april tot en met oktober

Koh Rong Lonely Beach 2022

Vervoersmiddelen in Cambodja

Tuk tuk

De beste manier om snel korte afstanden af te leggen is per tuk tuk. Het straatbeeld wordt er door gedomineerd en iedereen maakt er gebruik van. Er rijden twee soorten tuk tuks: de authentieke tuk tuk in de vorm van een koets die wordt voorgetrokken door een motor, en de moderne driewieler tuk tuk. Wat echt ideaal is, en waar Thailand nog wat kan leren, is dat tuk tuks te boeken zijn via Grab of het Cambodjaanse PassApp. Super handig en zo heb je nooit meer gedoe met onderhandelen of dat de chauffeur niet weet waar je heen wilt. 

Taxi / drivers

De officiële taxi’s zul je voornamelijk bij de luchthavens in Phnom Penh en Siem Reap zien. Taxi’s worden eigenlijk vrij weinig gebruikt. In de steden gebruikt iedereen tuk tuks en voor lange afstanden wordt de bus gepakt. Wel is het gebruikelijk dat toeristen een driver inhuren voor zowel korte als lange afstanden, vaak voor een langere periode. Dit zijn vaak geen officiële taxi chauffeurs maar mannen die op deze manier hun geld verdienen en dit al een lange tijd doen, ze zullen je dus veel over het land kunnen vertellen.

Bus

De bus in Cambodja wordt vooral gebruikt om lange afstanden af te leggen. Het gaat er hier wel even wat anders dan in Nederland, hier kennen ze geen Arriva of Connexion. Er zijn heel veel verschillende vervoerders die allemaal dezelfde routes aanbieden. De wegen in Cambodja zijn niet altijd even goed en veel vervoerders rijden erg hard. Kijk op CamboTicket welke bussen jouw route rijden en vergelijk de verschillende vervoerders zodat jij de best beoordeelde en veiligste optie kunt kiezen. Vaak kun je via je accommodatie buskaartjes kopen. 

Trein

Nog niet zo lang geleden is in Cambodja het tweede treintraject geopend. Vanaf Phnom Penh kan je nu een trein naar Sihanoukville in het zuiden en een trein naar Poipet op de Thaise grens nemen. Hoewel het een mooi alternatief is voor de taxi of bus, het duurt wel een stuk langer. De rit naar Sihanoukville duurt ongeveer zeven uur, in tegenstelling tot vijf uur met een taxi. 

Vliegtuig

De twee belangrijkste luchthavens in Cambodja liggen in Phnom Penh en Siem Reap. De meeste toeristen komen via Phnom Penh het land binnen, vaak omdat hier de goedkoopste vluchten naar toe gaan. Ook zijn er binnenlandse vluchten mogelijk tussen deze twee luchthavens. Niet heel duurzaam en behoorlijk prijzig, maar in een uurtje vlieg je van Phnom Penh naar Siem Reap.

Tempelbezoek in Cambodja

De nummer één reden om naar Cambodja te gaan is natuurlijk de Angkor Wat en de vele andere tempels in Angkor. Wees je ervan bewust dat alle tempels nog steeds een heilige status hebben. Dit betekend dat je respectvol gekleed moet zijn. In vergelijking met Thailand zijn ze hier voor de mannen een stuk coulanter. Als man mag je namelijk gewoon een korte broek dragen, en die mag ook boven je knieën vallen. Voor vrouwen geldt dat je knieën en schouders bedekt moeten zijn en dat je geen diep decolleté mag hebben.

Omdat het ontzettend warm kan worden snappen we heel goed dat je zo min mogelijk kleding wilt dragen. Daarom adviseren we je om een sarong mee te nemen die je om kunt knopen voordat je een tempelcomplex betreed en weer af kunt doen zodra je naar buiten gaat. 

LET OP! Op het complex van Angkor Wat is een toren die je mag beklimmen. In het verleden hebben toeristen misbruik gemaakt door boven in de toren hun sarong af te doen, dit is echt ten strengste verboden. Omdat ze dit willen voorkomen mag je de toren niet beklimmen als je een sarong draagt. Ook als je een sjaal draagt om je blote schouders te bedekken mag je niet de toren op. Houdt hier dus rekening mee als je graag de toren wil gaan beklimmen!

Lokale simkaart

In Cambodja kun je heel makkelijk een lokale simkaart met veel GB kopen zodat je overal en altijd online bent. Er zijn verschillende providers, maar zelf raden wij Smart aan. Via hun hebben wij tijdens onze reis vrijwel overal, met uitzondering van sommige plekken op de eilanden, goede 4G verbinding gehad. De simkaart kost $1 en voor 30 GB betaalde wij $8, dit was voor ons voldoende voor drie weken in Cambodja. Je betaald iets meer als je op de luchthaven je simkaart regelt. Voor het kopen van een simkaart in Cambodja is het nodig dat je paspoort geregistreerd wordt, vergeet deze dus niet mee te nemen.

De verschrikkelijke geschiedenis van Cambodja

Voordat wij ons gingen verdiepen in Cambodja hadden wij zo goed al niets over de verschrikkelijke geschiedenis van het land gehoord. Nog maar 47 jaar geleden kwam in 1975 het Roe Khmer leger, onder leiding van Pol Pot, aan de macht in Cambodja. Pol Pot wilde een samenleving creëren die gericht was op het plattelandsleven. 

Het land werd geïsoleerd van de buitenwereld en inwoners uit grote steden werden naar het platteland gedreven. Geld werd vervangen door ruilhandel en het onderwijs werd afgeschaft. Ambtenaren en militairen werden gevangen genomen en vermoord. Er was geen plek voor hoogopgeleide mensen, en zelfs mensen die een bril droegen of meerdere talen spraken werden gezien als een gevaar voor Pol Pot en werden gemarteld en uiteindelijk vermoord. 

Op het platteland moesten de mensen zeven dagen per week, 12 tot 14 uur per dag werken. Ze moesten hun eigen hutten bouwen, hadden niks van waarden en droegen allemaal dezelfde kleding. Het voedsel dat ze zelf verbouwden op het land ging naar het Rode Khmer leger, zelf hadden ze bijna geen eten. Kinderen werden bij hun ouders weggehaald om kindsoldaat te worden en landmijnen te plaatsen. Na vier jaar werd Cambodja bevrijd door de Vietnamezen. In die vier jaar zijn er bijna twee miljoen mensen vermoord of overleden door uithongering. En dat op een totaal aantal inwoners van maar zeven miljoen. 

Tegenwoordig is de nasleep van deze verschrikkelijke tijd nog steeds goed terug te zien. Wat je zal opvallen tijdens je reis in Cambodja is dat er ontzettend weinig echt oude mensen zijn. Tijdens de machtsperiode van Pol Pot is er als het ware een hele generatie weggevaagd. Ook is de economie van het land nog steeds ontzettend slecht en is Cambodja één van de armste Aziatische landen. In de grote steden zal je dat niet snel terugzien, maar zodra je op het platteland komt wordt je met je neus op de feiten gedrukt. 

Je zult ook veel locals tegenkomen die één of meer ledenmaten missen. Tijdens het regime van Pol Pot zijn er veel landmijnen geplaatst en bij het vluchten voor het leger zijn er veel mensen slachtoffer van een landmijn geworden. Ook vandaag de dag gebeuren er nog steeds ongelukken met de landmijnen. De meeste slachtoffers zijn boeren en spelende kinderen in afgelegen gebieden.

Van deze verschrikkelijke tijd zijn er een aantal bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag overslaan omdat het zo’n groot onderdeel is van de geschiedenis van het land. In heel Cambodja zijn er Killing Fields gevonden waar talloze slachtoffers van deze tijd in massagraven achtergelaten werden. Het meest indrukwekkende Killing Field vindt je in Phnom Penh waar je ook de Tueol Sleng gevangenis kunt bezoeken. In deze gevangenis werden “tegenstanders” (onschuldige mensen) van Pol Pot gruwelijk gemarteld voordat zij vermoord werden.

Zelf hebben wij de film First They Killed My Father op Netflix gekeken voordat we deze bezienswaardigheden bezocht hebben. Dit is een verfilming van het boek van de Cambodjaanse Luong Ung, die vijf jaar oud was toen het Rode Khmer leger aan de macht kwam. De film verteld het waargebeurde verhaal van de gebeurtenissen tijdens de macht van Pol Pot. Een indrukwekkende film die je veel zal leren over de geschiedenis van Cambodja. 

Goed om te weten voordat je naar Cambodja gaat

Khmer

Het westen van Cambodja was vroeger het machtscentrum van het grote Khmer-rijk dat over grote delen van Cambodja, Laos, Vietnam en Thailand heerste. Vandaag de dag is 97% van de Cambodjaanse bevolking nog steeds Khmer. De Khmer taal is totaal niet de vergelijken met de talen buurlanden. Gelukkig wordt er in Cambodja ontzettend goed Engels gesproken. Als we uit eigen ervaring spreken vinden de locals het wel ontzettend leuk als je probeert de taal te spreken. Daarom moedigen we je aan om ‘dankjewel’ in het Khmer te gebruiken tijdens je reis in Cambodja. 

  • Bedankt: a-koen
  • Heel erg bedankt: a-koen-tjan

Veiligheid

Over het algemeen is het absoluut veilig om te reizen in Cambodja. Wel moet je als toerist echt heel goed op je spullen letten. Vooral Phnom Penh staat bekend om de dieven op scooters die je tas of telefoon afpakken terwijl je in een tuk tuk zit of over straat loopt. Loop niet te koop met je dure spullen en berg het goed op. Je wordt er ook overal voor gewaarschuwd, voordat je je accommodatie verlaat en zelfs op straat door locals. 

Dagbudget

Vaak lees je dat Cambodja een ontzettend goedkoop land is om doorheen te reizen. Wij hebben echter zelf ervaren dat het er best wel duur is. Daarnaast hebben we verschillende medereizigers gesproken die ook verbaasd waren dat Cambodja een stuk duurder is dan bijvoorbeeld Thailand. Wellicht komt het door het gebruik van de Dollar, of gewoon omdat het toerisme enorm in opkomst is en ze daar veel aan kunnen verdienen (geef ze eens ongelijk!). Het is in ieder geval goed om hier rekening mee te houden en eventueel je dagbudget op aan te passen. 

Hi, wij zijn Sander en Roos!
Samen reizen we naar mooie, indrukwekkende en de leukste plekken ter wereld. Al het moois dat we tegenkomen delen we graag met andere avonturiers. Met onze drone en camera gaan we op pad en op reisvibes delen we onze mooiste ervaringen en handige reistips om jou te inspireren. Veel plezier met de voorpret van je reis! 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *