Welkom op Bali, het eiland van de goden! Qua oppervlakte net iets groter dan de Nederlandse provincie Gelderland, maar toch een eiland waar je je maandenlang kunt vermaken. Bali is the total package om zo maar te zeggen en heeft voor ieder wat wils. Het eiland staat bekend om de prachtige rijstvelden, watervallen, stranden, vulkanen en de indrukwekkende Balinese Hindoeïstische cultuur. Het kan niet anders dat je hier een geweldige tijd gaat hebben. In dit blog staat alle praktische info van Bali en alles wat je voorafgaande je reis wilt weten.
Praktische info Bali
Visum
Met een Nederlands visum is het niet nodig om voor je reis naar Bali een visum aan te vragen. Bij aankomst op Bali krijg je een visa on arrival. Dit visum kost 500.000 IDR (ongeveer €33,-) en moet je aanschaffen in de aankomsthal voordat je naar de immigratie gaat. Het visa on arrival is 30 dagen geldig en kun je eenmalig verlengen met nog eens 30 dagen. Na 60 dagen moet je het land verlaten.
Inmiddels is het ook mogelijk om een e-visa aan te vragen voordat je naar Indonesië reist. Je kunt een e-visa on arrival voor 30 dagen of een e-visa voor toeristen van 60 dagen aanvragen. Het voordeel van een e-visa on arrival is dat je deze makkelijk zelf online kunt verlengen en bij een 60 daagse e-visa hoef je helemaal nergens meer aan te denken. In dit blog vertellen we je alles over de verschillende visa voor Indonesië en hoe je de e-visa kunt aanvragen.
LET OP! De immigratie op Bali vraagt er eigenlijk weinig naar, maar het is verplicht om een uitreisticket te laten zien. Zelf boeken wij eigenlijk nooit een uitreisticket van te voren omdat we niet precies weten hoelang we ergens blijven. Daarom maken wij altijd gebruik van Onward Ticket. Via hun kun je een echt vliegticket aanschaffen die na 48 uur automatisch geannuleerd wordt. Super handig!
Reizigersvaccinatie
Er zijn geen verplichte vaccinaties die je moet hebben om Bali in te reizen. Wel worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A sterk aanbevolen. De vaccinatie DTP beschermt je tegen difterie, tetanus en polio. Hepatitis A is een ontsteking van de lever door een virus wat je op kunt lopen door besmet voedsel en drinkwater. Ga je voor langere tijd op reis of ben je dol op honden en katten en kun je het niet laten om ze te aaien? Denk dan ook aan het vaccin voor Rabiës.
Op Bali hoef je je geen zorgen te maken over malaria. Uiteraard is het aan te raden je altijd goed te beschermen tegen muggen met DEET. Mocht je na Bali naar andere Indonesische eilanden gaan laat je dan goed informeren of het nodig is om daar wel malariapillen te slikken. Voor de zekerheid is het altijd verstandig om een noodpakketje met malariapillen mee te nemen op reis.
Geldzaken
Op Bali betaal je met de Indonesische Rupiah (IDR). De Rupiah bestaat uit muntjes van 100, 200, 500 en 1.000 en briefjes van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. De Rupiah is een stuk minder waard dan de Euro. Op dit moment is 1 Euro gelijk aan 15.600 Rupiah. In principe is het gebruikelijk om overal op Bali cash te betalen, vooral in de minder toeristische plaatsen. In de populaire toeristische plaatsen zoals Canggu en Ubud kun je wel met creditcard betalen maar vaak wordt hier een extra commissie voor gerekend.
Overal zijn gelukkig geldautomaten te vinden om geld op te nemen. In het buitenland is het niet gebruikelijk dat jouw Nederlandse betaalpas (vaak Maestro) geaccepteerd wordt. Op Bali kun je bij de geldautomaten van BNI in principe wel altijd met een Maestro pinpas geld opnemen. We hebben wel Nederlandse toeristen gesproken die toch problemen hadden dus het is verstandig om een creditcard mee te nemen. Deze kun je gewoon aanvragen bij je eigen bank.
TIP! Bespaar geld en gebruik een creditcard van Revolut! De RevolutCard is een prepaid creditcard, dit betekend dat je eerst geld op de kaart moet zetten voordat je hem kunt gebruiken. Je kunt dus niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. Maar het allergrootste voordeel van de RevolutCard is dat je wereldwijd betaald zonder wisselkoersopslag en dat je bij aanschaf van een creditcard automatisch een reisverzekering krijgt. Revolut heeft verschillende pakketten zodat je altijd iets kunt kiezen wat het beste bij je past.
Beste reistijd
Bali ligt ontzettend dicht bij de evenaar waardoor het er het hele jaar een tropisch klimaat heerst. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door rond de 27°C met een luchtvochtigheid van 85 tot 90% en het watertemperatuur is altijd aangenaam. Het jaar is te verdelen in twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen, maar met de weersveranderingen van tegenwoordig zijn ze niet meer zo voorspelbaar als vroeger.
Droge seizoen
Het droge seizoen loopt van april tot en met oktober. Wel kunnen de maanden april en oktober nog wisselvallig zijn qua regenval.
Regenseizoen
Het regenseizoen loopt van november tot en met maart. De meeste regen valt in december, januari en februari.
Beste reistijd Bali
Beide seizoenen hebben zo hun voor- en nadelen. In het droge seizoen is het uiteraard heel goed weer, maar het is niet gegarandeerd altijd droog. Daarnaast is het tijdens deze periode, en met name in de maanden juli en augustus echt veel drukker op Bali. In het regenseizoen kun je niet ontkomen aan de regen, maar het regent er echt niet 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Door het vele regenval kan de zee wat wilder zijn en ook niet alle activiteiten, zoals het beklimmen van de Mount Batur vulkaan, kunnen bij regenval doorgaan. Wel is het tijdens deze periode echt een stuk minder druk op het eiland.
Als je kijkt naar de seizoenen en daarbij rekening houdt met westerse (school)vakanties dan is de beste reistijd voor Bali tijdens de maanden: april, mei, juni, september en oktober.
Uitzondering
Een uitzondering op beide seizoenen is zijn de hoger gelegen gebieden. Omdat ze hoger liggen is het hier het hele jaar door gemiddeld een stuk koeler en is er meer kans op regen dan op de rest van het eiland. Overdag is het hier ook lekker zonnig, maar zodra het avond wordt daalt de temperatuur snel en zijn een lange broek en warme trui eigenlijk onmisbaar.
Vervoer op Bali
Veel reizigers maken tijdens hun reis graag gebruik van het openbaar vervoer. Vaak duurt de rit een iets langer maar hierdoor besparen ze wel weer op hun uitgaven, wat vooral bij langere reizen enorm scheelt. Op Bali is er bijna geen openbaar vervoer te vinden. Treinen zijn er niet en bussen rijden er amper. Daarnaast is het verkeer overvol waardoor de bus vaak zelden op tijd kan rijden, geen hele goede optie als je het ons vraagt.
Op Bali kan je het best gebruik maken van van een taxi of private driver, Grab of Gojek en als je er graag zelf op uit trekt, niet afhankelijk wilt zijn van een ander en wat avontuurlijker bent ingesteld, huur je je eigen scooter.
Taxi / private driver
Voor het afleggen van lange afstanden is het verstandig om gebruik te maken van een taxi of driver. Officiële taxi’s vindt je bij het bedrijf BlueBird, maar wees erop attent dat de chauffeur de meter aanzet, anders betaal je een te hoge prijs voor je rit. Er wordt meer gebruik gemaakt van drivers. Dit zijn onofficiële taxi’s en eigenlijk altijd mannen die voor hunzelf werken. Ondanks dat ze niet officieel voor een taxibedrijf werken, zijn ze betrouwbaar en kun je hier prima gebruik van maken.
Grab en Gojek
Als je al in andere Aziatische landen bent geweest, ben je vast al bekend met Grab: het Aziatische Uber. Inmiddels kun je niet alleen taxi’s en scooter taxi’s via Grab bestellen, maar ook eten en drinken en zelfs kleine boodschappen. Dus eigenlijk een taxibedrijf en thuisbezorgd in één. Gojek is precies hetzelfde, alleen van Indonesische oorsprong. Beide bedrijven werken via een app waarin je super makkelijk een taxi of een scooter taxi kunt bestellen. Er wordt direct een chauffeur aan je rit gekoppeld en ook een voordeel: je ziet direct hoeveel je rit kost en hoeft niet meer over de prijs te onderhandelen.
Scooter
Als je ervaring hebt met scooter rijden in Azië dan kun je ook een scooter huren om zelf rond te rijden op Bali. Het eiland is klein en de wegen zijn over het algemeen in prima staat waardoor het goed te doen is om zelf scooter te rijden. Uiteraard moet je altijd goed opletten, het verkeer is chaotisch en de regels zijn anders dan in Nederland. Laat je niet opjutten door al het getoeter, dat doen ze om iemand te waarschuwen dat ze er aankomen om bijvoorbeeld in te halen of bij een scherpe bocht waar je je tegenligger niet kunt zien.
LET OP! Als je een scooter huurt op Bali ben je zo goed als bij geen enkele reisverzekering verzekerd als er iets gebeurd. De scooters in Azië hebben namelijk standaard een motor van meer dan 50 cc en volgens de Nederlandse classificatie is dat geen scooter meer, maar een motor waar je een motorrijbewijs voor nodig hebt. Wees hiervan bewust en huur alleen een scooter als je zelfverzekerd genoeg bent, genoeg ervaring hebt of een motorrijbewijs hebt.
Religie
Indonesië is het grootste Moslimland ter wereld, maar Bali is daarin een uitzondering. De grootste religie van het eiland is het Balinese Hindoeïsme, een unieke mix tussen het Indiase hindoeïstische Dharma en lokale gebruiken. Wat het Balinese Hindoeïsme onderscheidt van het Indiase hindoeïsme is het begrip dat licht en schaduw, goden en demonen altijd met elkaar verbonden zijn en is het Balinese Hindoeïsme gericht op het in evenwicht houden van goed en kwaad. Balinezen geloven in een kosmische orde in het leven (Dharma), ook wel iemands levenspad. Wanneer het pad gevolgd wordt is het leven in harmonie en orde, maar wanneer er van het pad wordt afgeweken zal er chaos en desoriëntatie overheersen.
Offers
Het is voor Balinezen zeer belangrijk om in harmonie met hun goden te zijn. In harmonie leven betekend voor hun dat zij het goede om hulp vragen om het kwade in bedwang te houden. Één van de belangrijkste principes die daarvoor gebruikt wordt zijn de dagelijkse offers aan de goden en voorouders, ook wel Canang Sari genoemd. De Balinezen geloven dat het doel van de Canang Sari is om evenwicht te creëren tussen God, de mens en het universum.
Tijdens je verblijf op Bali zul je deze kleine handgemaakte mandjes met bloemen overal, maar dan ook echt overal tegenkomen. Op straat, kruispunten, bruggen, voor de ingang van winkels, huizen in auto’s bij hotels, tempels en zelfs op het strand. Wees je ervan bewust dat deze offers erg belangrijk zijn voor de local, dus pas op waar je loopt en probeer altijd te vermijden om op een offer te gaan staan.
Snelcursus Bahasa Indonesia en Balinees
Bahasa Indonesia is de elfde meest gesproken taal ter wereld. Dit komt vooral omdat Indonesië zo’n groot land is en niet omdat de taal zo makkelijk is om te leren. Bahasa is de basis, iedereen in Indonesië kent en spreekt Bahasa. Maar iedere eiland heeft eigenlijk hun eigen taal en spreken ze op Bali vooral veel Balinees. In principe spreekt het grootste deel van de locals heel goed Engels, maar ze vinden het ontzettend leuk en attent als je een paar Bahasa of Balinese woorden kunt spreken.
Zelf vinden wij het altijd belangrijk om in ieder geval locals in hun eigen taal te kunnen bedanken, als een stukje respect naar hun toe. Veel locals zullen zich verbazen dat je Bahasa of Balinees spreekt en zullen een praatje met je maken.
Bahasa Indonesia woordjes
Goedemorgen: Selamat Pagi
Bedankt: Terima Kasih
Geen dank: Sama Sama
Balinese woordjes
Goedemorgen: Rahajeng Semeng
Bedankt: Suksma
Geen dank: Suksma Mewali
Locale simkaart
Als je op reis bent is het fijn om internet tot je beschikking te hebben. Uiteraard om contact te hebben met vrienden en familie thuis, maar ook praktische zaken zoals het bestellen van een Grab, een restaurant met goede reviews opzoeken of om geld over te maken naar je Revolut kaart. Hoewel je niet overal supersnel internet kunt verwachten, is de dekking en service op Bali in de afgelopen jaren flink verbeterd. Met uitzondering van afgelegen plekken en sommige delen van de Nusa eilanden is er in de meeste gebieden een stabiel 4G-netwerk beschikbaar.
Er zijn heel veel verschillende providers, maar de drie grootste op Bali zijn: Telekomsel, XL en Indosat. Daarvan is Telekomsel de meest populaire en biedt het op dit moment de hoogte internetsnelheid aan op het eiland. Zelf hebben wij ook een simkaart van Telekomsel genomen tijdens onze tijd op Bali en hebben eigenlijk overal internet gehad. Op sommige afgelegen plekken wordt het internet wel heel traag. Zoals hoog in de bergen rondom Kintamani, maar goed daar hebben wij zelfs onze website gelanceerd op het beetje internet wat er wél was dus het functioneert (met een beetje geduld) vrij goed.
Een lokale simkaart kun je overal kopen, in bijna iedere straat zit minimaal één telefoonwinkel waar je terecht kunt. Je koopt een simkaart met een pakket van een vast aantal GB aan internet. Het aantal GB dat je kiest is maximaal één maand geldig, dus als je minder verbruikt ben je na een maand de overgebleven GB kwijt. Verbruik je meer dan je verwacht? Dan kun je gewoon naar elke willekeurige telefoonwinkel om je tegoed op te hogen. In de winkel zullen ze de nieuwe simkaart direct installeren zodat je niet zelf aan de slag hoeft, super makkelijk! Voor het activeren van je simkaart is het nodig om je paspoort te laten registeren, vergeet deze dus niet mee te nemen.
Vaak kun je ook op de luchthaven een lokale simkaart regelen. Als je het nog niet perse internet nodig hebt, raden wij dit vaak af omdat je op de luchthaven in principe altijd meer betaald dan in een telefoonwinkel daarbuiten. Toen wij in april aankwamen op Bali waren er geen stands te vinden, wellicht omdat het toerisme toen nog op gang moest komen. Wij weten niet hoe de situatie op dit moment is, maar houd er rekening mee dat dit wellicht nog zo is.
TIP! Wij regelde onze lokale Telekomsel simkaart bij Happy Cell in Canggu.