Centraal op Bali ligt in een groene oase het stadje Ubud. Een zeer geliefde verblijfplaats van vele toeristen. Niet alleen door de prachtige natuur, maar ook door de fijne sfeer die hier hangt. Om je vraag ’wat te doen in Ubud?’ te beantwoorden hebben we in deze complete gids de allerleukste activiteiten, de mooiste rijstvelden, tofste watervallen en lekkerste restaurants in Ubud en de omgeving voor je gebundeld. Ontdek Ubud nu!
Vervoer in Ubud
Scooter
De allerleukste manier om Ubud en de omgeving te ontdekken is per scooter. Je bent vrij om te gaan en staan waar en wanneer je wilt, en komt zo op plekken waar je met een georganiseerde tour niet snel terecht zou komen. Rijdt niet alleen naar de highlights toe, maar ontdek ook de omgeving rondom de highlights. Alleen al met het rondrijden op de scooter, het bezoeken van kleine dorpjes in de omgeving en rijden door de rijstvelen in Ubud konden wij ons prima vermaken. En ook ideaal, je kan altijd stoppen wanneer je wilt om mooie foto’s te maken of een hapje te eten!
Denk goed na over het huren van een scooter. Als je geen ervaring hebt met het rijden van een scooter is het wellicht onverstandig dit te doen. Daar komt bij dat je officieel een motorrijbewijs moet hebben om de scooters in Bali te mogen besturen. Als je geen motorrijbewijs hebt en je een ongeluk krijgt, dan is er vrijwel geen één verzekering die de schade vergoed.
In Ubud zijn er standaard politiecontroles waar vooral toeristen gecontroleerd worden of zij een internationaal rijbewijs hebben. Als je daar niet over beschikt moet je een boete betalen. De boete verdwijnt vrijwel altijd in de eigen zak van de politieagent dus over de hoogte kan, of beter gezegd moet, je altijd onderhandelen. Vraag bij de verhuurder van je scooter naar de locaties van de politiecontroles en bewaar ze in Google Maps!
Tips voor het huren van een scooter
- Zoek een betrouwbare verhuurder. Wij controleren altijd de recente reviews op Google om zeker te zijn dat de verhuurder betrouwbaar is.
- Lever nooit je paspoort in als borg. Mocht er onenigheid ontstaan over bijvoorbeeld schade, kan de verhuurder nooit dreigen met het niet teruggeven van je paspoort.
- Maak foto’s van de scooter. Eventuele schade wat al op de scooter zat voordat jij hem ging huren kunnen ze dan nooit meer op jou verhalen. Doe dit altijd in het bijzijn van de verhuurder.
- Draag altijd een helm. Niet alleen tegen bescherming als er iets gebeurd, het dragen van een helm is verplicht op Bali.
- Draag kleding. Veel andere toeristen doen het niet en het lijkt misschien verleidelijk om met zo min mogelijk kleding op de scooter te zitten, want ja.. tan lines, maar we adviseren je toch gewoon om kleding te dragen. Niet alleen is dit respectvoller tegenover de locals, je bent beter beschermd als je onderuit gaat en ook valt het niet meteen op bij de politie dat je toerist bent.
- Doe voorzichtig. Je bent in een vreemd land, je kent de wegen niet en de regels zijn niet altijd even duidelijk. Ga niet de macho uithangen en rijd gewoon voorzichtig.
Driver
Zie je het niet zitten om zelf scooter te rijden of heb je maar kort de tijd in Ubud en wil je in die tijd zoveel mogelijk zien en doen? Dan is het een goede optie om een driver per dag in te huren en samen met hem een tour te doen langs alle highlights die jij wilt zien. Overal in Ubud kun je drivers vinden, bij je accommodatie en vooral ook veel op straat. Heb je een keer een Grab taxi genomen? Grote kans dat je chauffeur je een kaartje of telefoonnummer meegeeft zodat je hem kan bereiken als je een driver nodig hebt. Voor een driver voor één dag (acht uur) betaal je minimaal 500.000 IDR.
Wat te doen in Ubud?
Pura Taman Saraswati
Schuin tegenover de markt staat de Pura Taman Saraswati, ook wel bekend als de Ubud Water Palace. Deze tempel is toegewijd aan de Saraswati, de hindoegodin van kennis, muziek, kunst, spraak, wijsheid en leren. De tempel is gesloten voor bezoekers, maar juist de ingang van de tempel is de reden waarom je hem moet gaan bezoeken. Voor de tempel ligt namelijk een grote vijver met ontzettend veel waterlelies. Er loopt een pad naar de voorkant van de tempel waardoor je deze iets beter kunt bezichtigen. Het totale plaatje als je voor de ingang staat, met die prachtige vijver en de mooie Balinese architectuur van de tempel is echt prachtig!
Goed om te weten: de ingang van de tempel is wat moeilijk te vinden, de tempel ligt namelijk achter Café Lotus. De ingang zit precies tussen het café en de Starbucks in.
Ubud market
De leukste plek om souvenirs te scoren in Ubud is de Ubud Art Market. Midden in het centrum kan de markt je niet ontgaan, langs de weg staan veel sarong en kledingverkopers en als je de markt in loopt zijn er vooral veel winkeltjes met souvenirs, kunst, de mooiste handgemaakte houtsnijwerken, allerlei spullen voor je uitzet en de beroemde Bali bags. Vergeet uiteraard niet te onderhandelen over de prijs!
Folk Pool & Gardens
Een echte hidden gem in Ubud is toch wel Folk Pool & Gardens. Midden in het centrum vind je in een oase van rust een verborgen tuin met een zwembad met poolbar en goed restaurant. Het is een hele fijne plek om even een dag helemaal te relaxen. Rondom het zwembad staan luxe ligbedden en tipi’s die je kunt afsluiten voor complete privacy, verder kun je plaatsnemen in strandstoelen, op ligbedjes, in de pergola of kun je een tafeltje op het sundeck reserveren. Ook heel leuk: iedere donderdag en zondag organiseert Folk een filmavond! Heerlijk onderuitgezakt in je strandstoel kun je om half zeven ’s avonds naar een film kijken die op een groot scherm wordt afgespeeld.
De toegang voor Folk Pool & Gardens is gratis, als je gebruik wilt maken van het zwembad betaal je 75.000 IDR per persoon. Sommige plaatsen zijn te reserveren voor een meerprijs, maar de strandstoelen mag je gratis gebruiken. Folk is niet heel groot en begint erg populair te worden dus het is verstandig om online een plekje te reserveren via de website.
Monkey Forest
Als je in Ubud bent mag een bezoek aan het Monkey Forest eigenlijk niet ontbreken. Wij zijn twee keer geweest en het blijft leuk om de apen met elkaar te zien spelen, elkaar te ontvlooien of een baby aapje bij zijn moeder te zien drinken. Hoewel ze erg nieuwsgierig zijn, blijven de apen in principe altijd op een veilige afstand en het grootste deel trekt zich niet eens iets aan van alle toeristen die aapjes komen kijken.
Tijdens ons eerste bezoek in 2016 was dat wel anders, de apen waren brutaal, sprongen op je rug of schouder en trokken allerlei spullen uit je tas. Dit kwam vooral omdat er destijds nog bananen verkocht worden die toeristen aan de apen mochten voeren, hierdoor waren de apen bijna geobsedeerd door de bananen. Sinds een aantal jaar is het concept veranderd en is het verboden om apen zelf te voeren, er worden ook geen bananen meer verkocht in het park. Hierdoor zijn de apen een stuk rustiger geworden. Je moet alleen wel opletten dat je niets van plastic of eten in het zicht hebt, want dat zal absoluut de apen aantrekken.
Het Monkey Forest ligt in een mooie groene omgeving en midden in het park staat een Bayan boom van meer dan honderd jaar oud. Ook zijn er in het park drie tempels, deze zijn echter helaas niet toegankelijk voor het publiek.
Toegangsprijs: 80.000 IDR per persoon
Openingstijden: dagelijks van 09:00 tot 18:00 uur
Hiken
Vanaf de drukke hoofdstraat sta je via een paar zijstraten zo midden in de natuur en ben je helemaal afgezonderd van het hectische verkeer iets verderop. Door de natuurlijk omgeving in Ubud kun je hier heerlijk wandelen. Dit zijn onze twee favoriete wandelspots.
Campuhan Ridge Walk
Midden in het centrum van Ubud vindt je de Campuhan Ridge Walk, een kort wandelpad in de natuur. Je loopt de Campuhan Ridge Walk in ongeveer 20 minuten naar het eindpunt en daar keer je eigenlijk weer terug naar het startpunt. Je kunt eventueel nog een stukje verder lopen langs wat huizen, accommodaties en restaurantjes. Wat de Campuhan Ridge Walk zo leuk maakt is dat je over een bergkam heen loopt en dat je je volop in de natuur begeeft. Tijdens zonsopkomst als de zonnestralen net door de bomen schijnen is Ridge Walk op haar mooist!
Sari Organic Walk
Een stuk minder bekend, maar eigenlijk nog een stuk leuker dan de Campuhan Ridge Walk is de Sari Organic Walk. Dit is een weg die dwars door de rijstvelden en langs café en kunstwinkeltjes. Hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt. Het leuke aan deze route is dat je dwars door het platteland van Ubud loopt en een stukje Ubud ziet dat je niet in het centrum verwacht. Hier zijn boeren druk bezig op hun rijstvelden, er komt af en toe een local op de scooter voorbij maar verder kun je hier heerlijk genieten van de rust!
Wat te doen in de omgeving van Ubud?
Tegallalang en Jatiluwih rijstvelden
De omgeving van Ubud is prachtig groen en staat goed bekend door de prachtige rijstvelden die er te vinden zijn. De twee mooiste rijstterrassen die je vanuit Ubud makkelijk kunt bezoeken zijn absoluut Tegallalang en Jatiluwih.
Tegallalang rijstvelden
Op ongeveer 20 minuten rijden van Ubud liggen de rijstvelden van Tegallalang, de meest beroemde rijstvelden op Bali. Deze rijstvelden liggen dieper in de vallei en vanaf de hoger gelegen weg heb je een adembenemend uitzicht op de prachtige velden. Via verschillende wandelpaden kun je ontzettend leuk wandelen waarbij je iedere keer weer nieuwe mooie uitzichten hebt.
In de vroege ochtend zijn de rijstvelden op hun mooist. Niet alleen door de vaak prachtige kleuren in de lucht door de zonsopkomst, maar vooral omdat het er dan nog heerlijk rustig is en je echt van het uitzicht kunt genieten. De rijstvelden van Tegallalang zijn in tegenstelling tot andere terrassen op Bali vrij compact waardoor het al snel erg druk kan zijn. Plan daarom je bezoek aan Tegallalang zo vroeg mogelijk in de ochtend.
Door de ligging is Tegallalang ontzettend populair onder toeristen en is het één van de meest drukbezochte gebieden op Bali. De weg langs de rijstvelden is volledig ingericht voor toeristen, met souvenirs en kunstwinkeltjes en veel restaurants met een mooi uitzicht over de terrassen.
Goed om te weten: er zijn verschillende toegangspunten om de rijstvelden in te lopen, maar deze toegang is gratis. Tijdens ons bezoek aan Tegallalang in mei 2022 was dit pad na een kort stukje echter helemaal volgroeit en onbegaanbaar. Zelf zijn wij toen ter hoogte van The Natural Terrace Rice Bali de rijstvelden ingegaan. Er werd om een kleine donatie gevraagd voor het onderhoud van de paden.
Jatiluwih
De rijstvelden van Jatiluwih liggen op een uur rijden van Ubud en dat zijn ze absoluut meer dan waard. Jatiluwih is een UNESCO Werelderfgoed en beslaat een enorm groot gebied van meer dan 600 hectaren aan rijstvelden. Hier vindt je de prachtige uitzichten die je terugziet op de Balinese ansichtkaarten: uitgestrekte groene rijstvelden met uitzicht op het Batukaru gebergte.
Vanaf de hoofdweg heb je een fenomenaal uitzicht, maar we raden je aan om één van de wandelroutes door de rijstterrassen te lopen. In totaal zijn er vijf verschillende routes:
- Rode route: 1,5 kilometer
- Paarse route: 2 kilometer
- Gele route: 2,3 kilometer
- Blauwe route: 3,1 kilometer
- Witte route: 5,5 kilometer
Ook Jatiluwih raden we aan om zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken, vooral als je een wandeling wilt maken. Het is er al snel erg warm en in de velden zijn weinig schaduwplakken. Oja, de restaurants op de hoofdweg zijn perfect om wat te drinken en van het uitzicht te genieten maar als je wat wilt eten raden we je aan om dat bij een warung in een naastgelegen dorpje te doen. We hebben nog nooit zo’n vieze bami goreng op als daar, wat een teleurstelling!
TIP! Gezien de ligging raden we je aan om Jatiluwih met een bezoek aan de Leke Leke waterval te combineren. Iets verder in dit blog lees je meer over deze toffe waterval.
Toegangsprijs: 40.000 IDR per persoon
Openingstijden: dagelijks van 08:30 uur tot 18:00 uur, als je voor die tijd bij de rijstvelden bent kun je vaak de toegangsprijs ontlopen.
Tempels
Balinese tempels zijn niet te vergelijken met tempels uit andere Aziatische landen. Waar in andere landen tempels vaak bestaan uit grote en kleurrijk versierde gebouwen, zijn de Balinese tempels niet zo bont en hebben ze een meer natuurlijke uitstraling. Hoewel wij het niet nodig vinden om op Bali iedere tempel die er maar is te bezoeken, zijn er in Ubud wel een aantal leuke tempels die de moeite waard zijn.
Goed om te weten: bij alle tempels staan verkopers die jou voor een absurde prijs een sarong aan proberen te smeren, want die zijn verplicht om te dragen als je een tempel wilt bezoeken (ook voor mannen in een korte broek!). Echter kun je vrijwel bij iedere tempel een gratis sarong lenen voor je bezoek. Onze tip: koop van te voren een sarong op de markt in Ubud en neem deze voor de zekerheid mee.
Goa Gajah
Goa Gajah is een bijzondere tempel en ziet er heel anders uit dan de meeste tempels op Bali. De tempel dateert al uit de 11e eeuw, maar is pas in 1923 ontdekt onder een dikke laag van vulkanisch as en puin. Wat deze tempel uniek maakt is de ingang, die eruitziet als een groot, dreigend mythisch wezen met zijn mond wijd open waardoor jij de tempel binnenloopt. Bij de ontdekking van de tempel werd de ingang aangezien als olifantenhoofd, waardoor de tempel ook wel de olifantengrot genoemd wordt.
Tegenover de groot is een groot bassin met zeven fonteinen in de vorm van nimfen. Deze zeven fonteinen zouden de zeven belangrijkste rivieren in India moeten voorstellen. Men geloofde vroeger ook dat daardoor het water dat via de fonteinen in het bassin terechtkwam heilig was. Achter het bassin is een andere grot waar twee boeddhabeelden staan. Omdat er nooit boeddhisten op Bali gewoond zouden hebben, is het een mysterie hoe de beelden daar terecht zijn gekomen.
Toegangsprijs: 50.000 IDR per persoon
Gunung Kawi
Gunung Kawi is niet bijzonder om de tempel maar voornamelijk om de altaren die hier in de rotswanden uitgehouwen zijn. De tempel ligt in een mooie groene omgeving die soms zelfs de tempel lijkt over te nemen. Vanaf de ingang daal je van een lange trap af naar beneden en eenmaal beneden zie je direct waarom Gunung Kawi zo bijzonder is.
De trap telt maar liefst 300 treden, dus het is weer een pittige klim terug naar boven. Onderweg kun je via de rijstvelden naar een apart deel lopen waar nog meer ruimtes uitgehouwen zijn uit de rotswanden. Niet heel bijzonder om te zien, maar de wandeling er naartoe is wel leuk en zo heb je even een rust momentje voordat je de rest van de trap op moet.
LET OP! Gunung Kawi moet niet verward worden met Gunung Kawi Sebatu in dezelfde regio, dit zijn namelijk twee verschillende tempels.
Toegangsprijs: 50.000 IDR per persoon
Pura Tirta Empul
Tirta Empul is veruit de meest bijzondere tempel die we op Bali bezocht hebben. Niet omdat hij ontzettend mooi is, maar vanwege het Melukat ritueel dat je hier kunt ondergaan. Mocht je niet zo van de tempels zijn raden we je aan om deze dan als enige wél te bezoeken.
De naam Tirta Empul staat voor heilige waterbron en verwijst naar de bron waar de tempel is gebouwd. Locals geloven dat hier heilig water doorheen stroomt en in de tempel terecht komt. Het water in de tempel wordt gebruikt voor de Melukat, een zuiveringsritueel van lichaam en geest. Iets wat voor de Balinezen ontzettend belangrijk is. Als toeristen ben je meer dan welkom om dit zuiveringsritueel te doen en we raden je echt aan om dit ook te doen, het is zo bijzonder om mee te maken!
Rondom de baden waar de Melukat wordt uitgevoerd zijn gidsen aanwezig die je graag begeleiden bij het ritueel en meer uitleggen over de Melukat. De gids regelt een offertje voor het begin van het ritueel en zal je daarna begeleiden wat je precies moet doen in de baden. Ook kan hij foto’s en filmpjes maken mocht je dat willen. De gidsen werken allemaal op basis van een donatie, er is geen afgesproken prijs en je bepaald zelf wat je de gids geeft.
Toegangsprijs: 15.000 IDR per persoon
Extra kosten: 25.000 IDR voor een kluisje en het huren van een speciale sarong voor het ritueel en een eigen gekozen donatie voor de gids die je begeleid.
Watervallen
Op Bali zijn ontzettend veel watervallen en de één is nog mooier dan de ander. Omdat Ubud centraal gelegen is, is het een perfecte uitvalbasis om verschillende watervallen te bezoeken. Dit zijn de vijf mooiste watervallen in de omgeving van Ubud.
Kanto Lampo waterval
De Kanto Lampo waterval is een prachtige en vooral ook fotogenieke waterval. Het unieke aan deze waterval is dat hij niet ‘zomaar’ naar beneden valt, maar dat hij langs een lange muur van rotsen naar beneden sijpelt. Zo’n type waterval kom je bijna nergens anders tegen op Bali. Door de hoge rotswanden en groene omgeving krijg je het gevoel alsof je diep in de jungle van Ubud bent als je aan de voet van de waterval staat. Door de rosten kun je de waterval ook deels beklimmen en voor een kleine vergoeding toffe foto’s laten maken.
Toegangsprijs: 20.000 IDR per persoon
Suwat waterval
De Suwat waterval is nog echt een hidden gem in de omgeving van Ubud. Net voor de pandemie werd de waterval toegankelijk voor het publiek en daardoor is de waterval nog steeds relatief onbekend en kom je hier weinig andere toeristen tegen. Na een korte wandeling van nog geen vijf minuten kom je aan in een prachtige kloof waar de waterval in een natuurlijk zwembad naar beneden stort. Het leuke is dat er een bamboevlot ligt waar je gratis gebruik van mag maken waardoor je super leuke foto’s kunt maken bij de waterval.
Toegangsprijs: 15.000 IDR per persoon
Tukad Cepung
Tukad Cepung is misschien wel één van de meest bijzondere watervallen op Bali. Deze waterval valt namelijk in een grot naar beneden en als je een beetje geluk hebt vallen de zonnestralen prachtig door de bomen de grot in waardoor het totale plaatje bijna een magische verschijning wordt. De meeste kans hierop heb je tussen 09:00 en 13:00 uur, dat is ook gelijk de periode dat de waterval het drukst bezocht wordt. Je staat dan letterlijk in een rij op je beurt te wachten om foto’s te maken.
Toegangsprijs: 15.000 IDR per persoon
Leke Leke waterval
Het uurtje aan reistijd naar deze waterval is het absoluut waard! Leke Leke is een prachtige waterval verstopt in de jungle en ligt daardoor in een geweldige groene omgeving. Je krijgt er bijna soort mysterieus gevoel van als je daar staat, door al het groen om je heen en dan die enorme waterval. Via een mooie ingang loop je over dichtbegroeide wandelpaden en bamboebruggen naar de 15 meter hoge waterval. Door de groene omgeving is deze waterval absoluut een perfecte fotospot voor je Instagram foto’s!
Toegangsprijs: 50.000 IDR per persoon
Gembleng waterval
Één van onze nieuwe favoriete watervallen op Bali is de Gembleng waterval. Niet omdat hij heel bijzonder of spectaculair is, maar vooral omdat er een paar natuurlijke infinity baden zijn waar de waterval doorheen stroomt. Daar kun je heerlijk even relaxen en genieten van het mooie uitzicht.
De waterval is nog relatief onbekend, maar groeit de laatste tijd enorm in bekendheid. Als je de infinity baden voor jezelf wilt hebben is het verstandig om de Gembleng waterval zo vroeg mogelijk te bezoeken.
Toegangsprijs: er is op dit moment nog geen toegangsprijs, maar je moet wel een donatie betalen waarvan je het bedrag zelf mag bepalen.
Dagtrip naar Sidemen
Het dorpje Sidemen en de omgeving zijn wat ons betreft onmisbaar tijdens je reis op Bali. Ondanks dat het best wel een populaire bestemming is, word het (nog) niet overspoeld met toeristen en beleef je hier nog het echte authentieke Bali. Het dorp ligt in een vallei omringd met rijstvelden en bij helder weer heb je een prachtig uitzicht op Mount Agung. En die rust, heerlijk!
Mocht je niet de tijd hebben om een paar dagen in Sidemen te verblijven dan raden we je aan om zelf vanuit Ubud een dagje naar Sidemen te plannen. Met de scooter doe je er ongeveer een uur over, maar de weg ernaar toe is leuk om te rijden. Loop in Sidemen door de rijstvelden en ga op zoek naar de mooiste uitzichtpunten, loop over de gele brug en eet bij een warung met uitzicht op de vulkaan. En mocht je het niet erg vinden om vroeg op pad te gaan: iedere ochtend is er een gezellige markt in het centrum van Sidemen.
TIP! Gezien de ligging kun je een bezoek aan Sidemen, Tukad Cempung en de Gembleng waterval super goed met elkaar combineren.
Lekker eten in Ubud
Lazy Cats
Er zijn ontzettend veel goede ontbijt en lunch spots in Ubud en één van onze favorieten is Lazy Cats. Een klein restaurantje met een leuke vintage uitstraling, lekker eten en hele goede koffie. Probeer hier absoluut de avo lover, scrambledilla of een van de smoothiebowls. Ook is er ruime keuze in vegetarische of veganistische gerechten.
Daily Baguette
Bij de Franse bakkerij Daily Baguette kun je terecht voor heerlijk vers brood en allerlei lekkere zoetigheden, zoals verse croissants en gebakjes. Wij haalden bij deze bakkerij altijd brood om onze eigen lunch te maken, maar je kan hier ook lekker ontbijten. Je kunt hier kiezen uit verschillende belegde broodjes, croissants en bagels of je kunt je eigen broodje samenstellen.
Black Sheep
Als je zin hebt in een heerlijke pizza of burger moet je absoluut naar Black Sheep. Het restaurant zit in een rustigere buurt net onder het Monkey Forest en echt nog een hidden gem in Ubud. Nadat wij hier de lekkerste pizza’s in heel Ubud (misschien zelfs heel Bali) gegeten hadden, zijn we nog drie keer teruggekomen. De kaart is niet super uitgebreid, maar je hebt genoeg keuze en alles wat geserveerd wordt is van hoge kwaliteit en zo ontzettend lekker.
Zest
Als vegetariër of veganist kun je in Ubud je hart ophalen. Er zijn veel restaurants die daarin gespecialiseerd zijn en Zest is daarin de ‘grootste’ en meest populair. Het restaurant is gesitueerd op een heuvel in een traditioneel Balinees gebouw. De ingrediënten worden allemaal lokaal verbouwd en de chef heeft zelfs een 100 hectaren grote moestuin aangelegd om producten aan Zest te kunnen leveren.
Taco Fiesta
Zin in comfort food en even iets totaal anders dan de lokale gerechten? Taco Fiesta is een klein restaurantje met een Mexicaanse keuken. Als je aankomt kan het er wat leeg uit zien, maar zodra je de trap naar boven op neemt komt de gezellige Mexicaanse muziek en super vriendelijke bediening je tegemoet. Hier eet je onder andere de lekkerste taco’s, burritos en fajita’s van Ubud. Je proeft dat alles, tot aan de sausjes aan toe, vers bereid wordt.
Lokaal
Wat ons betreft gaat er niets boven een heerlijke huisgemaakte Nasi Campur of Bami Goreng. Er zijn ontzettend veel warungs in Ubud waar je heel goed lokaal kan eten. Dit zijn onze drie favorieten.
- Mama’s Warung: bij Mama’s Warung kom je letterlijk even bij mama thuis. Mama is een oudere dame die al heel wat jaren haar eigen warung heeft en nog steeds is ze met veel enthousiasme aan het werk. Je moet zelf je bestelling opschrijven, het duurt net allemaal even wat langer maar je proeft dat de maaltijden volgens traditioneel familierecept worden klaargemaakt.
- Run’s Warung: als je de allerlekkerste Nasi Campur van heel Ubud wilt proeven, dan moet je naar Run’s Warung. De knusse warung die gerund wordt door een super vriendelijke familie herken je aan de knalroze buitenmuur. Ze hebben een uitgebreide kaart met ook verschillende vega en vegan opties. We zijn hier meerdere keren geweest en iedere keer was het weer ontzettend lekker.
- Ubud Warung: in de drukke jl. Hanoman straat vindt je Ubud Warung, een kleine maar gezellige warung met jonge eigenaren. Het eten is hier super goedkoop maar dat merk je absoluut niet terug in de smaak of hoeveelheid van je gerecht. Als je opzoek bent naar een lekkere en snelle Indische lunch dan ben je hier aan het juiste adres.
Lang(er) verblijf in Ubud
Zoals je in deze minigids hebt kunnen lezen kun je vanuit Ubud alle kanten op en is er ontzettend veel te beleven. Door de centrale ligging op het eiland is Ubud een fijne uitvalbasis om een langere periode te verblijven en de omgeving te ontdekken. Super fijn, want tijdens het reizen is het ook gewoon wel eens fijn om wat langer op één plek te verblijven. Ook kun je vaak bij een accommodatie korting regelen omdat je er voor langere tijd verblijf en kun je goed onderhandelen over de huurprijs van je scooter omdat de verhuurder verzekerd is dat de scooter voor die periode verhuurt wordt.
Zelf verbleven wij drie weken in Ubud en hadden het echt niet erg gevonden om nog langer te blijven. We huurden deze knusse villa met een eigen zwembad midden in de rijstvelden. Net uit het drukke centrum van de stad maar wel tussen veel locals. Met onze scooter gingen we er bijna dagelijks op uit en anders bleven we heerlijk relaxen bij het zwembad van onze villa. Omdat we de tijd hadden, ging alles in standje relax. Wat een ultiem gevoel van vrijheid en geluk! Dus mocht je de tijd en mogelijkheid hebben, dan raden we je absoluut aan om voor een langere periode in het groene Ubud te verblijven!
Accommodatie tips Ubud
On a budget:
Bisma Terrace Suite Ubud
Bisma Terrace is een kleine accommodatie met maar zes kamers en ligt op zo’n vijf minuten loopafstand van het centrum. De kamers zijn recentelijk gerenoveerd en hebben een moderne inrichting gekregen. Ze beschikken over een kleine maar fijne badkamer, een goede airco, snelle WiFi en een minibar. Ook heeft iedere kamer een balkon of terras met een zitje. Het zwembad is niet groot, maar prima om even een verfrissende duik in te nemen.
Al vanaf € 24,- per nacht
Onze keuze:
Betutu Bali Villas
In een zijstraat van de de drukke jl. Hanoman straat ligt Betutu Bali Villas. Zodra je de drempel van de toegangspoort overstapt kom je in een oase van rust. Betutu wordt gerund door een lieve familie en is zeer goed onderhouden. De kamers zijn ruim, hebben een fijne douche en een goede airco. Elke kamer heeft een balkon met een zitje. Voor een meerprijs kun je een kamer inclusief kitchenette boeken, fijn als je er wat langer verblijft. Er is een fijn zwembad met genoeg ligbedjes.
Al vanaf € 42,- per nacht
Betaalbare luxe:
Weda Cita Resort
Net iets verder buiten het centrum van Ubud ligt Weda Cita, een relatief nieuwe accommodatie en dat zie je er ook vanaf! De kamers zijn traditioneel ingericht en lekker ruim met een heerlijk bed en een fijne badkamer. Iedere kamer heeft een balkon of terras met een zitje. Naast de prachtige kamers is het zwembad ook echt een eyecatcher, net alsof je midden in de jungle bent!
Al vanaf € 80,- per nacht