Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Verrassend Laos: praktische informatie die je voor je reis wilt weten

Saibaidee! Ga jij binnenkort op reis naar het prachtige Laos? Dit land was een grote verrassing voor ons en is wat ons betreft ontzettend ondergewaardeerd. In dit blog vertellen we je allerlei praktische informatie die je vooraf je reis naar Laos wilt weten, zoals de visumeisen, welke maanden je het beste naar Laos kunt reizen en de fijnste vervoersmiddelen om je van A naar B te brengen zodat jij goed voorbereid op reis gaat! 

Praktische informatie Laos

Visum Laos

Om naar Laos te reizen ben je niet verplicht om van te voren een visum aan te vragen. Bij aankomst in Laos dien je dan een Visa On Arrival aan te schaffen voor $40,-. Soms komen er nog wat kleine kosten bij zoals een weekendtoeslag of extra kosten als je met een andere valuta dan Dollar of Kip betaald. Voor je Visa On Arrival is het verplicht om twee lege pagina’s in je paspoort te hebben. Op één pagina komt je visa en op de andere worden de stempels gezet. Daarnaast moet je een pasfoto aanleveren voor op het aanvraagformulier. Het is geen ramp als je geen pasfoto hebt, je moet dan een extra toeslag voor je visum betalen. 

Je kunt ook van te voren een e-visa aanvragen, dit kost je ongeveer $50,-. Het e-visa kan alleen op deze zes officiële toegangspunten gebruikt worden:

  • Luchthaven Vientiane
  • Lao-Thai Friendship Bridge I (regio Vientiane)
  • Luchthaven Luang Prabang
  • Lao-Thai Friendship Bridge II (regio Savannakhet)
  • Luchthaven Pakse 
  • Lao-Thai Friendship Bridge IV (regio Huay Xai)

Het Visa On Arrival en e-visa zijn beide 30 dagen geldig. 

Reizigersvaccinatie

Er zijn geen verplichte vaccinaties die je moet hebben om Laos in te reizen. Wel worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A sterk aanbevolen. Het DTP vaccinatie beschermt je tegen difterie, tetanus en polio. Het vaccinatie voor Hepatitis A beschermt je tegen het virus wat een ontsteking aan je lever veroorzaakt. In bijna heel Laos komt malaria voor, en ook zijn er in de bossen veel dengue muggen. Bescherm je extra goed tegen muggen door je vaak in te smeren met DEET en onder een klamboe te slapen. Neem voor de zekerheid altijd een flesje DEET mee in je tas. Voor de zekerheid kun je een noodpakket malariatabletten meenemen. 

Geldzaken

De officiële munteenheid in Laos is de Laotiaanse Kip, afgekort ook wel LAK. De Kip bestaat uit alleen briefjes van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 2.000, 1.000 en 500. De laatst is vrijwel niet in omloop omdat de bedragen eigenlijk altijd afgerond worden op hele duizenden. Op dit moment is 1 Euro gelijk aan net iets meer dan 18.000 Kip. In Laos is het de norm dat alles contant betaald wordt. Als je toch ergens wilt pinnen zal daar altijd een extra toeslag voor gerekend worden, als het überhaupt mogelijk is. 

Gelukkig kom je overal in Laos geldautomaten tegen, het nadeel is dat alle banken in Laos een toeslag rekenen voor iedere geldopname. Het is daarom verstandig om zo veel mogelijk Kip in een keer te pinnen. Tijdens onze reis in Laos was de BCEL bank het voordeligste omdat we daar het meeste geld (2,5 miljoen Kip) in een keer konden opnemen en de extra toeslag ‘maar’ 20.000 per transactie was. Andere banken rekenen vaak een toeslag per miljoen Kip dat opgenomen wordt of zelfs een bepaald percentage van het totale bedrag dat je pint, daar ben je dus altijd duurder uit. 

Beste reistijd Laos

Laos heeft een tropisch klimaat en zonder invloeden van de zee zijn de seizoenen nogal simpel. Van mei tot oktober is het regenseizoen en van november tot en met april is het droge seizoen. Daarnaast zijn er kleine regionale verschillen: hoe zuidelijker je reist, hoe warmer het over het algemeen is en in de bergen in het noorden is het standaard wat koeler. 

In principe kun je het hele jaar door prima door Laos reizen, ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Tijdens de moesson in mei – oktober valt er meer regen, maar is de natuur wel op zijn mooist. Het betekend overigens niet dat het tijdens deze periode 24/7 regent, vaak vallen er een paar flinke buien maar is het tussendoor wel droog. Het koele en droge seizoen zijn de weersomstandigheden ideaal, maar is de natuur niet overal even mooi en is het hoogseizoen in Laos.

Vervoersmiddelen in Laos

Skylab

Het Laotiaanse antwoord op de tuk tuk is de Skylab. Een net wat grotere variant waar je makkelijk met zes tot acht personen in past. De Skylabs zijn traditioneel beschilderd in rood, geel en blauwe kleuren en vaak zijn op de zijkanten ook landschappen geschilderd. Waar je in buurland Thailand overspoelt raakt met tuk tuk aanbiedingen, valt dat in Laos wel mee. Over het algemeen vindt je ze alleen in grotere steden zoals Vientiane en Luang Prabang. Zorg altijd dat je voordat je instapt een prijs hebt afgesproken met de chauffeur. 

Scooter

Als je enige ervaring hebt met scooter rijden dan is de leukste manier om Laos te ontdekken op de scooter. In de toeristische plaatsen huur je voor zo’n zes tot acht euro per dag een scooter. Dit kan trouwens ook fors duurder zijn, vooral als het erg druk is en er weinig scooters beschikbaar zijn. Daarnaast is het altijd verstandig om net iets meer te betalen als je daarvoor een betere scooter krijgt. Scooter rijden in Laos is goed te doen. In de steden en net daarbuiten zijn de wegen prima, al moet je wel altijd goed blijven opletten.

TIP! Maak voordat je gaat rijden altijd voor de zekerheid meerdere foto’s en een filmpje van de scooter die je huurt zodat je niet hoeft op te draaien voor schade die al op de scooter zat voordat jij hem kreeg.

Minivan

Om tussen bestemmingen te reizen kun je gebruik maken van een minivan. Deze rijden tussen alle grotere en toeristische steden en vaak ook meerdere keren per dag. Als je het openbaar vervoer in Thailand gewend bent, dan moet je in Laos even schakelen. Er is geen logisch systeem en de busjes zijn daardoor in principe altijd overboekt. Of er wordt onderweg nog vier keer gestopt om nog meer mensen in het busje te proppen op uitklapbare krukjes. En het lukt nog altijd ook. 

In principe is er één hoofdweg in Laos en die is ver buiten de grotere steden niet van al te beste kwaliteit. Ook zijn de minivans niet meer de nieuwste en werkt de airco niet altijd even goed. Het is dus niet een super comfortabele manier van reizen, maar in sommige gevallen wel de enige optie. Daar tegenover staat wel dat het super goedkoop is om met de minivan te reizen. Een paar reispilletjes bij de hand hebben is in ieder geval geen overbodige luxe! 

Trein

Sinds eind 2021 is het ook mogelijk om deels door Laos te reizen met de trein. Wat een uitkomst! Niet meer hobbelen over de slechte wegen en opgepropt in een minivan zitten, maar comfortabel genieten van het uitzicht van het binnenland van Laos waar je doorheen rijdt. We kunnen je alleen maar aanraden om er gebruik van te maken! De trein rijdt tussen Vientiane en Boten, een plaats in Noord-Laos op de grens met China. Je kunt dus niet overal met de trein komen, maar de populairste toeristische plaatsen zoals Vang Vieng en Luang Prabang kun je vanuit Vientiane wel bereiken. 

Een nadeel van de trein is dat het niet mogelijk is om online kaartjes te kopen. Je zult dus naar het station moeten om een kaartje te kopen, en dat is opzich niet zo’n ramp maar omdat er nog niet zoveel treinen rijden is het station alleen geopend rond de aankomst- en vertrektijden van een trein. Dit resulteert in super lange wachtrijen bij de loketten. Vaak bieden accommodaties aan om tegen een vergoeding jouw kaartje aan te schaffen zodat jij niet in de hitte in de rij hoeft te gaan staan. 

Slow boat

De slow boat tussen Luang Prabang en Huay Xai, een dorpje aan de grens met Thailand, is een ontzettend populair vervoersmiddel. In twee dagen vaar je in een houten boot over de Mekong rivier en kun je genieten van de mooie natuur, uitzichten en het leven aan de Mekong rivier. Het is een beleving die je wat ons betreft niet mag missen als je in Laos bent. Je moet je er wel even op instellen dat je twee dagen lang he-le-maal niks doet, dus bereid je goed voor door je favoriete Netflix series te downloaden en je e-reader op te laden. 

De route vanuit Chiang Mai via Huay Xai naar Luang Prabang is het meest populair, deze boten zitten vrijwel altijd helemaal vol dus het is verstandig om van te voren je ticket te regelen. Dit doe je makkelijk via je accommodatie in Huay Xai. Zelf reisden wij van het zuiden naar het noorden door Laos en namen vanaf Luang Prabang de slowboat naar Huay Xai, een veel minder populaire optie. Wij deelden de boot met nog geen 20 andere toeristen en hadden allemaal heerlijk de ruimte om te liggen, uit de zon te verplaatsen als het nodig was en te schuilen voor de regen die viel. 

Goed om te weten: alle boten stoppen de eerste dag in Pakbeng waar je zelf een overnachting moet regelen. We raden je aan om dit van te voren al te regelen zodat je gegarandeerd een fijne accommodatie en een warme douche hebt. Wij verbleven voor weinig bij Jan Ya Phone Guesthouse en werden opgehaald in de haven en de volgende ochtend weer teruggebracht. Ook kun je last minute bij aankomst in de haven van Pakbeng een overnachting te regelen. 

Vliegtuig

Naast al deze opties is het ook mogelijk om tussen een paar steden in Laos te vliegen. De grootste luchthavens vindt je in Vientiane en Luang Prabang. We kunnen je niet genoeg aanmoedigen om gewoon de trein en de slow boat te nemen en het vliegtuig alleen te gebruiken om het land in te komen. 

Snelcursus Laotiaans

De officiële taal in Laos is het Laotiaans, ook wel Lao genoemd. De taal lijkt veel op de Thaise taal en klinkt in sommige gevallen ook hetzelfde. Maar een kleine meerderheid in Laos spreekt de officiële taal. Er zijn nog veel inheemse stammen die hun eigen taal spreken, zoals de Hmong. Gelukkig wordt er in de toeristische gebieden best goed Engels gesproken. Wel wordt het net zoals in andere landen enorm gewaardeerd als je de moeite doet om wat Laotiaanse woordjes te gebruiken. Zelf hebben we onderstaande woordjes vaak gebruikt toen we in Laos waren. 

  • Hallo: sai-bai-die
  • Tot ziens: la-gon 
  • Bedankt: khop-jai
  • Heel erg bedankt: khop-jai lai-lai

Lokale simkaart

In Laos kun je heel makkelijk een lokale simkaart met veel GB kopen zodat je overal en altijd online bent. Er zijn verschillende providers, maar zelf raden wij Unitel aan. Dit is één van de beste providers in Laos en wij hebben er overal, met uitzondering van diep in de jungle tijdens de Gibbon Experience, bereik mee gehad. Hoewel je op de luchthaven direct na aankomst een simkaart kunt kopen, reis je wellicht over land naar Laos. Gelukkig zijn er overal winkels waarbij je een simkaart kunt kopen en direct kunt laten installeren. Wij kochten een simkaart met 80 GB voor nog geen € 6,-, super goedkoop!

Hi, wij zijn Sander en Roos!
Samen reizen we naar mooie, indrukwekkende en de leukste plekken ter wereld. Al het moois dat we tegenkomen delen we graag met andere avonturiers. Met onze drone en camera gaan we op pad en op reisvibes delen we onze mooiste ervaringen en handige reistips om jou te inspireren. Veel plezier met de voorpret van je reis! 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *