Ben je van plan om op reis te gaan naar Thailand? Super gaaf! Thailand is een bestemming die alles heeft: mooie natuur, exotische dieren, heerlijk eten, gezellige party’s en paradijselijke stranden. Het is niet voor niets één van de meest favoriete bestemmingen van backpackers, en ook zeker een van onze favorieten! In dit blog vindt je alles wat je wilt weten voor jouw reis naar Thailand!
Praktische informatie Thailand
Visum Thailand
Om naar Thailand te reizen hoef je met een Nederlands paspoort van tevoren geen visum aan te vragen. Bij aankomst in Thailand krijg je een stempel in je paspoort die maximaal 30 dagen geldig is. Deze visum exemption kun je tijdens je reis in Thailand op dit moment één keer met 30 dagen verlengen. Indien je langer in Thailand verblijft kun je van tevoren een visum aanvragen bij de Thaise ambassade. Je kunt drie soorten toeristenvisums aanvragen: een Single Entry Visa, een Multiple Entry Visa en een Special Tourist Visa.
Voor je visa exemption moet je bij aankomst op de luchthaven ook een uitreisticket laten zien. Dit mag een vliegticket of treinticket zijn, als je maar kunt aantonen dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat. Zelf boeken wij eigenlijk nooit een uitreisticket van te voren omdat we niet precies weten hoelang we ergens blijven. Daarom maken wij altijd gebruik van Onward Ticket. Via hun kun je een echt vliegticket aanschaffen die na 48 uur automatisch geannuleerd wordt. Super handig!
Goed nieuws! Sinds 15 juli 2024 ontvang je bij aankomst een visum exemption van 60 dagen.
Reizigersvaccinatie
Er zijn geen verplichte vaccinaties die je moet hebben om Thailand in te reizen. Wel worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A sterk aanbevolen. De vaccinatie DTP beschermt je tegen difterie, tetanus en polio. Hepatitis A is een ontsteking van de lever door een virus wat je op kunt lopen door besmet voedsel en drinkwater. Ga je voor langere tijd op reis of ben je dol op honden en katten en kun je het niet laten om ze te aaien? Denk dan ook aan het vaccin voor Rabiës. Als je gebeten of gekrabd wordt door een besmet dier kun je hondsdolheid oplopen. Een onbehandelde infectie met het Rabiësvirus heeft altijd een dodelijke afloop.
Geldzaken
De Thaise valuta is de Baht. De Baht bestaat uit muntjes van 1, 2, 5 en 10 en briefjes van 20, 50, 100, 500 en 1000. Het is gebruikelijk in Thailand om cash te betalen. Daarnaast is het ook niet overal mogelijk om met je pinpas te betalen. Gelukkig zijn er overal geldautomaten (ATM) te vinden om geld op te nemen. In het buitenland is het niet gebruikelijk dat jouw Nederlandse betaalpas (vaak Maestro) geaccepteerd wordt bij een geldautomaat. Het is dus noodzakelijk om een creditcard te hebben. Deze kun je gewoon aanvragen bij je eigen bank.
TIP! Bespaar geld en gebruik een creditcard van Revolut! De RevolutCard is een prepaid creditcard, dit betekend dat je eerst geld op de kaart moet zetten voordat je hem kunt gebruiken. Je kunt dus niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. Maar het allergrootste voordeel van de RevolutCard is dat je wereldwijd betaald zonder wisselkoersopslag en dat je bij aanschaf van een creditcard automatisch een reisverzekering krijgt. Revolut heeft verschillende pakketten zodat je altijd iets kunt kiezen wat het beste bij je past.
Beste reistijd Thailand
Heel cliché, maar eigenlijk kun je gedurende het hele jaar prima naar Thailand reizen. Thailand kent grofweg drie verschillende seizoenen: het droge, koele en regenseizoen. Ieder seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. In het droge seizoen heb je het minste kans op regen, maar de jungle is niet overal even mooi en de rijstvelden zijn leeg en dor. In het regenseizoen is de natuur op zijn allermooist, maar verwacht wel buien. Het regent dan hard, maar de buien duren nooit lang. En tijdens het koele seizoen kan het in Bangkok nog steeds 35 graden worden. Ook verschilt het per regio hoe de seizoenen vallen. Gebruik onderstaand overzicht om de beste reistijd voor jouw reis te kiezen.
Noord Thailand
Droog seizoen: februari tot en met april
Regen seizoen: mei tot en met september
Koel seizoen: oktober tot en met januari
Centraal Thailand
Droog seizoen: maart tot en met juni
Regen seizoen: juli tot en met september
Koel seizoen: oktober tot en met februari
Zuid-Thailand en eilanden Andamanse zee
Droog seizoen: november tot en met maart
Regen seizoen: april tot en met oktober
Zuid-Thailand en eilanden Golf van Thailand
Droog seizoen: september tot en met december
Regen seizoen: januari tot en met augustus
LET OP! Tijdens het droge seizoen is er in het noorden van Thailand ook spraken van het burning season. De boeren in het gebied verbranden hun land om het klaar te maken voor het aankomende seizoen. De rook die daardoor veroorzaak wordt, zorgt voor een enorm slechte luchtkwaliteit en is niet fijn om in te ademen. Het burning season is van maart tot en met april, dus plan indien mogelijk je bezoek aan Noord-Thailand daar omheen.
Vervoer in Thailand
Vliegtuig
Er zijn ontzettend veel luchthavens in Thailand en vliegen is dan ook een populaire manier om snel lange afstanden af te leggen. Vooral de routes vanuit Bangkok naar het zuiden en het noorden, en de routes tussen het noorden en het zuiden zijn populair. Binnenlandse vluchten zijn ook helemaal niet duur. Een vliegticket tussen Chiang Mai en Phuket koop je bijvoorbeeld al vanaf € 35,-.
Trein
Een prima vervoersmiddel voor de wat langere afstanden in Thailand is de trein. Daarnaast is de trein ook een veel duurzamer alternatief voor het vliegtuig. Vooral als je tussen grote steden reist kan dit een goedkoop alternatief zijn. Je kunt kaartjes kopen in verschillende klassen. Logischerwijs wordt het kaartje duurder als je een luxere plaats (bijvoorbeeld met airco) kiest. De nachttrein tussen Bangkok en Chiang Mai is veruit het meest populaire traject onder reizigers.
Bus
Thailand heeft een uitgebreid busnetwerk en verbind alle grote en kleine steden met elkaar. De bus is een efficiënte en goedkope manier om van A naar B te reizen en is daardoor ook zeer populair bij reizigers. Er zit best veel verschil in de verschillende soorten bussen. Zo zijn er de zogenaamde overheidsbussen die vooral door locals en voor korte afstanden gebruikt worden. Ook zijn er zeer comfortabele VIP bussen voor de lange afstanden.
Taxi
Vrijwel overal in Thailand rijden taxi’s. Vooral in de grote steden, op de eilanden en drukbezochte toeristische gebieden. De taxi’s zijn te herkenen aan hun felle kleuren. Volgens de Thaise wet moeten alle taxi’s op de meter rijden, maar vaak proberen de chauffeurs met toeristen een vaste prijs af te spreken. Dit is altijd een duurdere prijs waar de chauffeur altijd op verdiend. Rijdt dus altijd op de meter als je een taxi gebruikt.
TIP! Via de populaire app Grab kun je heel makkelijk overal in de grotere steden een taxi bestellen. Grab is de Aziatische Uber en een ideale manier om zonder ‘gezeur’ van A naar B te reizen. Het kost vaak net iets meer dan een normale taxi, maar je hoeft nooit te onderhandelen, weet de prijs van te voren en wie je chauffeur is. Daarnaast is het ook nog een stuk veiliger want je rit wordt via GPS getraceerd en als er iets aan de hand is kun je dat in de app direct aangeven.
Tuk tuk
Het meest bekende vervoersmiddel in Thailand is de tuk tuk. Vooral in Bangkok en het noorden van Thailand zijn de gekleurde driewielers niet weg te denken uit het straatbeeld. De tuk tuk is zeker niet het goedkoopste vervoersmiddel, maar je moet dit minimaal één keer tijdens je reis in Thailand geprobeerd hebben. De brullende motor, kriskras door de stad met de wind in je haren, het is een ervaring op zich. Vergeet niet om van te voren te onderhandelen over de prijs, want anders betaal je gegarandeerd de hoofdprijs.
LET OP! In Bangkok zijn er helaas genoeg tuk tuk chauffeurs die op een verkeerde manier geld willen verdienen aan toeristen. In ons handige blog lees je waarvoor je moet oppassen.
Songthaew
Een ander lokaal vervoersmiddel is de songthaew. Dit zijn gedeelde taxi’s die korte afstanden afleggen en worden ook veel gebruikt door de Thai zelf. Voordat je instapt overleg je met de chauffeur waar je heen wilt en wat de prijs gaat zijn. Afhankelijk van eventuele overige passagiers kan het zijn dat jouw bestemming niet op de route ligt en je niet in kunt stappen. Goed om te weten is dat er vaak een standaard prijs op de songthaews vermeld staat, maar dat deze (vooral voor toeristen) flink kan afwijken op de uiteindelijke ritprijs.
Tempelbezoek
Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand. De boeddhistische tempels (Thai: Wat) worden druk bezocht door toeristen. Een bezoek aan een tempel is indrukwekkend, maar vergeet niet dat dit een heilige plek is. Houdt je aan de volgende belangrijke regels:
- Schouders en knieën moet bedekt zijn, dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook diepe decolletés worden niet gewaardeerd. Draag dus altijd een t-shirt en gebruik bijvoorbeeld een sarong om je blote benen te bedekken. Bij veel tempels wordt een korte broek tot net boven de knieën voor mannen wel gedoogd, maar neem voor de zekerheid een lange broek mee.
- Op sommige plekken mag je geen schoenen of slippers dragen. Wanneer dit het geval is, wordt het altijd aangegeven en staan er ijzeren rekken waar je je schoenen kunt achterlaten.
- In de Thaise cultuur is het respectloos om te wijzen. Als je gaat zitten in een tempel mogen je tenen nooit naar de boeddha wijzen.
Er zijn ruim 20.000 tempels in Thailand en de één is nog mooier dan de ander. Veel tempels zijn een bezoekje waard waardoor je waarschijnlijk net als ons tempelmoe wordt. Beslis van tevoren welke tempels je wilt bezoeken en maak een planning zodat je er niet te veel op één dag bezoekt. Zorg ervoor dat je tempels ’s ochtends vroeg of ’s middags laat bezoekt in verband met de hitte.
Snelcurus Thais
De Thaise bevolking is inmiddels wel gewend aan de vele toeristen die hun land bezoeken. In de grote steden en drukbezochte toeristische plekken spreekt men dan ook een aardig woordje Engels. Ze waarderen het echter enorm als jij je best doet om hun te begroeten en te bedanken in het Thais. Je zult merken wanneer je onderstaande woordjes gebruikt, je nog enthousiaster geholpen wordt!
Thaise woordjes voor mannen
Hallo en tot ziens: sa – wa – dee – kap
Bedankt: khap – kun – kap
Sorry/pardon: koh – toot – krap
Thaise woordjes voor vrouwen
Hallo en tot ziens: sa – wa – dee – kaa
Bedankt: khap – kun – kaa
Sorry/pardon: koh – toot – kaa
Wai
De wai is de traditionele Thaise begroeting. Ook gebruiken de Thais de wai om iemand te bedanken of om zich te verontschuldigen. De wai doe je eigenlijk altijd wanneer je bovenstaande woorden gebruikt. Hoe voer je de wai uit? Je breng je handpalmen tegen elkaar voor je borst en buigt je hoofd naar voren toe, met je neus richting je vingertoppen. Je hoeft geen diepe buiging te maken, het is eerder een knikje.
Tip: koop een lokale simkaart
Natuurlijk kun je verschillende apps zoals maps.me offline gebruiken, maar het is in veel situaties toch wel erg fijn als je gewoon een internetverbinding hebt. Als je bijvoorbeeld ergens een Grab wilt bestellen of last minute een leuk restaurant op wilt zoeken. Ook heel fijn voor het thuisfront: je bent altijd via WhatsApp bereikbaar.
Er zijn drie grote aanbieders in Thailand: AIS, TrueMove en dtac (Happy). AIS is de grootste provider en heeft het beste bereik. De providers bieden alle drie speciale simkaarten aan voor toeristen: een simkaart voor 8, 15 of 30 dagen. Deze speciale simkaarten zijn wel iets duurder dan de normale simkaarten van de providers.
Na aankomst op de luchthaven kan je al snel een lokale simkaart aanschaffen. In de aankomsthal van de luchthavens hebben alle drie deze providers een stand waar je een simkaart kan aanschaffen en deze gelijk geïnstalleerd wordt op je telefoon. Heel fijn, maar dit zijn wel alleen de duurdere simkaarten met pakketten voor toeristen.
Heb je geen haast met het aanschaffen van een simkaart en wil je iets besparen? Kies er dan voor om in een lokale winkel van de provider een simkaart te kopen en deze te laten installeren. Bij de 7-11 zijn ook simkaarten verkrijgbaar, deze moet je alleen wel zelf installeren. Om een simkaart aan te schaffen zal je paspoort geregistreerd worden bij de provider. Vergeet deze niet mee te nemen!
Zelf hebben wij een simkaart van AIS in het centrum van Bangkok gekocht. Binnen 10 minuten was de simkaart geregistreerd en geïnstalleerd. Voor de simkaart en 30 dagen onbeperkt internet betaalde we 350 Baht (januari 2022).
2 reacties
Helder! Heel blij met up to date informatie. Alleen, lees ik nu over het stukje van de scams bij tempels heen?
Hi Natascha, bedankt voor je oplettendheid! We hebben het aangepast en de link naar het artikel over scams in Bangkok toegevoegd! Groetjes Roos